Вплив заморожування насіння сої за дії кріопротекторів на енергію проростання і схожість

Автор(и)

  • N. O. Shevchenko
  • T. F. Strybul
  • V. V. Zhmurko
  • L. M. Kobyzeva

Ключові слова:

насіння, кріопротектори, режими заморожування, енергія проростання, схожість

Анотація

ДоÑліджувалаÑÑŒ Ð´Ñ–Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð°ÑÑ–Ð½Ð½Ñ Ñої до-55 Ñ–-70°С під захиÑтом кріопротекторів пропандіолу(ПД), ПЕО-400 Ñ– ПЕО-1500. ВикориÑтано різні умови обробки наÑÑ–Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð°Ð¼Ð¸ (варіації концентрацій, тривалоÑÑ‚Ñ– екÑпозиції), різні режими заморожуваннÑ. Ð’Ñтановлено, що при підборі оптимальних умов обробки наÑÑ–Ð½Ð½Ñ Ñої кріопротекторами можливо не тільки зберегти вихідні біологічні ÑкоÑÑ‚Ñ– наÑіннÑ, але й збільшити показники енергії пророÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð° ÑхожоÑÑ‚Ñ–. ОбговорюютьÑÑ Ð¿Ñ€Ð¸Ñ‡Ð¸Ð½Ð¸ різної дії кріопротекторів на поÑівні характериÑтики наÑіннÑ.

Біографії авторів

N. O. Shevchenko

ІнÑтитут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини ÐÐРУкраїни, м. Харків

T. F. Strybul

ІнÑтитут проблем кріобіології Ñ– кріомедицини ÐÐРУкраїни, м. Харків

V. V. Zhmurko

ХарківÑький національний універÑитет ім. Ð’.Ð. Каразіна

L. M. Kobyzeva

Ðаціональний центр генетичних реÑурÑів роÑлин України, м. Харків

Downloads

Опубліковано

2003-09-25

Як цитувати

Shevchenko, N. O., Strybul, T. F., Zhmurko, V. V., & Kobyzeva, L. M. (2003). Вплив заморожування насіння сої за дії кріопротекторів на енергію проростання Ñ– схожість. Проблеми кріобіології і кріомедицини, (3), 92–98. вилучено із http://www.cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1065

Номер

Розділ

Кріоконсервування біологічних систем