Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур

Автор(и)

  • L. V. Gorbunov Інститут тваринництва УААН, м. Харків
  • T. P. Shiyanova Інститут рослинництва УААН, м. Харків

Ключові слова:

живці плодово-ягідних культур, кріоконсервування, життєздатність, тривалість зберігання, вологість, швидкості охолодження і відігрівання

Анотація

Ð’Ñтановлено, що на життєздатніÑÑ‚ÑŒ деконÑервованих живців впливають температура, триваліÑÑ‚ÑŒ зберіганнÑ, вологіÑÑ‚ÑŒ, швидкіÑÑ‚ÑŒ Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ– відігріваннÑ. Визначені припуÑтимі Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ð¾ÑÑ‚Ñ–, параметри, що забезпечують макÑимальну життєздатніÑÑ‚ÑŒ живців берези, чорної Ñмородини, малини, вишні, що відповідають 32–40; 40–50; 37–40; 33–45% у позитивному діапазоні температур Ñ– 14–28, 30–40, 23, 37% – у негативному. Ð—Ð½Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ð¾ÑÑ‚Ñ– призводить до ефекту плазмолізу, а Ð¿ÐµÑ€ÐµÐ²Ð¸Ñ‰ÐµÐ½Ð½Ñ â€“ до внутрішньоклітинного криÑталоутвореннÑ. При викориÑтанні різних режимів ÑÑƒÑˆÑ–Ð½Ð½Ñ Ð¹ Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ñ– швидкіÑÑ‚ÑŽ 0,1°C/год до –20°С Ñ– з наÑтупним зануреннÑм у рідкий азот можлива життєздатніÑÑ‚ÑŒ деконÑервованих живців Ñмородини Ñ– берези 100%, малини – 88%, вишні – 57%.

Опубліковано

2009-11-30

Як цитувати

Gorbunov, L. V., & Shiyanova, T. P. (2009). Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур. Проблеми кріобіології і кріомедицини, 19(3), 338–348. вилучено із http://www.cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/257

Номер

Розділ

Кріоконсервування біологічних систем